Gerst is een van de oudste cultuurgewassen. Zowel uit de vroege Mesopotaamse culturen als uit de tijd van de Egyptische farao’s zijn vondsten bekend. In Europa was gerst de eerst gekweekte graansoort. Archeologische vondsten bij de resten van Zwitserse paalwoningen tonen aan dat de cultuur van gerst van 2000-3000 v. Chr. stamt.
Er zijn bijna geen granen die zo weinig eisen stellen als gerst. Het kan verbouwd worden in streken waar de teelt van andere granen onmogelijk is. Tot in de droge, hete steppen van Voor-Azië treft men nog gerstvelden aan, waar dit gewas zelfs op zouthoudende grond groeit.
De korte ontwikkelingsperiode van gerst is een groot voordeel: in het gunstigste geval heeft gerst van uitzaai tot oogst maar 70 dagen nodig.
Oorspronkelijk diende gerst als voedsel voor de mens. De gerstekorrels werden tot brij gekookt, of er werden koeken en platte broden van bereid. Later werd gerst als voedselgewas bijna overal overvleugeld door tarwe. Gerst wordt echter nog altijd op grote schaal verbouwd als veevoedergewas en in de vorm van speciale brouwgerstsoorten voor bier.
Meer Informatie
Er zijn ca. vijfentwintig soorten gerst die voorkomen op het noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika. De bloeiwijze is een aar. De eenbloemige aartjes zitten met drie bijeen op de tanden van de aarspil.
In onze streken worden twee soorten gerst geteeld. Bij de tweerijige gerst (Hordeum distichon) zijn de zijdelingse aartjes steriel en klein, zodat de vruchten in twee rijen langs de aarspil staan waardoor de aar een afgeplatte vorm krijgt. Deze soort is uit Aziatisch Turkije afkomstig en wordt als zomergerst in o.a. Nederland en België geteeld en grotendeels gebruikt als veevoergerst en voorts als brouwgerst. Het is de enige soort die in West-Europa als brouwgerst dienst doet.
Bij de meerrijige gerst (Hordeum polystichon) zijn alle aartjes vruchtbaar. Afhankelijk van de dichtheid van de aar komen de vruchten dan in vier of zes lengterijen te staan. Deze soort is afkomstig uit Oost-Azië en werd al in het neolithicum in Europa als landbouwgewas ingevoerd. Het wordt als een van de oudste als graan geteelde grassen beschouwd. Ondersoorten van deze soort worden in Nederland en België als wintergerst geteeld.